Wanneer consumenten een energiemeter hebben, hebben zij vaak meer inzicht in hun energieverbruik en gaan hier dan bewuster mee om. Uiteindelijk zorgen de snelle energiemeters ervoor dat consumenten sneller de gloeilampen gaan vervangen. 
 

Veel gloeilampen zijn vervangen


Dat er veel gloeilampen worden vervangen is gebleken uit een marktbarometer die minister Wiebes aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Van 2015 t/m 2020 wordt de slimme meter grootschalig aangeboden. Tijdens die periode monitort de RVO de marktontwikkeling van energiebesparingsdiensten bij de slimme meter. Dit wordt gedaan via de jaarlijkse 'marktbarometer aanbieding slimme meter'. 
 

Consumenten positief over het plaatsen van een slimme meter


Een meerderheid van de burgers kijkt nog steeds positief naar het plaatsen van een slimme meter. Het uitrollen van de slimme meter ligt namelijk op schema en de verwachting is dat eind 2020 80% van de kleinverbruikers een slimme meter heeft. 

20% van de consumenten met een slimme meter thuis, heeft ook energieverbruiksmanager. Met de energieverbruiksmanager hebben de consumenten een beter inzicht in hun energieverbruik. Deze kan op een makkelijke manier worden aangesloten op de slimme meter. De meerderheid van deze consumenten geeft toch wel aan, dat zij daardoor bewuster omgaan met energie.
 

Bewuster omgaan met energieverbruik


Zo blijkt dat in 2019 twee derde van de consumenten met een slimme meter en een energieverbruiksmanager aan, zij hiervan bewuster omgaan met het gebruiken van energie. Dit houdt in dat de centrale verwarming in de gaten wordt gehouden, elektrische apparaten, maar ook gloeilampen worden vervangen voor spaar- en led lampen.