Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds meer verlichtingsarmaturen hebben ingeleverd in 2018. Uit de inzamelcijfers van LightRec en uitvoeringsorganisatie Wecycle blijkt namelijk dat 33% dit heeft gedaan.
 

Inzameling lampen bleef hetzelfde


Helaas bleef de inzameling van lampen wel gewoon hetzelfde ten opzichte van 2017. Het inleveren van de verlichtingsarmaturen is vooral te danken aan de extra inspanningen in de bouw-, installatie- en sloopsector. Ook is het te danken aan de campagnes die gericht zijn op de inzameling van armaturen.
 

Wecycle en LightRec hebben flink ingezet op de inzameling van armaturen


Wecycle en LightRec hebben flink ingezet op de inzameling van armaturen. Zij hebben namelijk een landelijke tv-campagne opgericht voor het inleveren van de armaturen. Dit waren dan ook voornamelijk de consumentenarmaturen. Denk hierbij aan: bureaulampen, bedlampen of staande lampen, want deze horen sinds de zomer van 2018 ook onder de inzamelregeling.

Ook zijn er steeds meer inleverplekken voor verlichting bij supermarkten, maar ook hier bij TL Besparen hebben wij een inleverplek voor al uw armaturen en lampen.

Wat duidelijk ook heeft geholpen is een samenwerking met de sloopsector. Door hier meer recyclebakken neer te zetten komen er steeds meer verlichtingsarmaturen in het inzamelsysteem terecht. Maar ook bij de installatiesector stijgt het aandeel. Er wordt nu voornamelijk gericht gestimuleerd richting de groothandels en bouwmarkten. 
 

Focus op het verder indammen van lekstromen


Dit jaar is LightRec vooral gefocust op het verder indammen van lekstromen. Dit komt voort uit het nieuwe Plan van Aanpak van het Monitoringsberaad, waarin producenten, gemeenten, verwerkers, retailers en overheid zijn vertegenwoordigd. Het doel is om het inzamelpercentage van de afgedankte elektrische en elektronische apparaten, waar dus ook verlichting onder valt, te verhogen naar 65%. Voor gasontladingslampen is het niet heel moeilijk om dit doel te behalen, maar voor het inzamelen van de armaturen is veel inspanning nodig. Dit komt voornamelijk ook omdat led lampen en armaturen een veel langere levenduur hebben dan gasontladingslampen. 
 

Kantorenmarkt moet in de zomer van 2020 volledig over zijn op led verlichting


LightRec bereidt zich nu ook goed voor op de kantorenmarkt die in de zomer van 2020 volledig over moet zijn op led verlichting. Ze verwachten dat er dan veel gasontladingslampen vrijkomen in een korte tijd en deze willen zij graag in hun inzamelnetwerk, zodat de materialen een tweede leven kunnen krijgen en op de juiste manier verwerkt worden. Wanneer u een inzamelpunt zoekt voor het inleveren van uw gasontladingslampen of misschien wel armaturen, dan kunt u terecht bij ons.

Wilt u ook graag overstappen naar duurzame verlichting? Dan kan TL Besparen u hier bij helpen. Led verlichting zorgt ervoor dat uw bedrijf energiezuiniger wordt. Ook kunt u de maatregelen die u heeft genomen, weer snel terug verdienen, door de energie die u bespaart. Wilt u graag weten wat u kan besparen met led verlichting of wilt u graag weten wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een adviseur! https://www.tlbesparen.nl/afspraak