Badkamerverlichting

Badkamerverlichting

De juiste lampen of spotjes in de badkamer kunnen zorgen voor mooie accenten en zullen de vormgeving ten goede komen. Badkamerverlichting bestaat vrijwel altijd uit meerdere onderdelen. Als je voor de spiegel staat heb je namelijk een ander type licht nodig als wanneer je in bad licht te ontspannen. Op deze pagina vind je uitleg en informatie over waar je op dient te letten bij het uitkiezen van badkamerlampen.

We kunnen geen producten vinden op basis van je selectie.

Verschillende vormen van licht in de badkamer

Lichtbronnen in de badkamer bestaan in veel gevallen uit 3 verschillende types:

  • Algemene Lichtbronnen
  • Taakverlichting
  • Accentverlichting

Tip: Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van twee lichtcircuits in badkamers. Je gebruikt in deze situatie dan ook twee schakelaars. Zo kunnen verschillende lichtbronnen afzonderlijk bedient worden.

 

Algemene Lichtbronnen

Algemene- of basisverlichting bestaat vaak uit een aantal inbouwspots in het plafond of een centraal armatuur dat de gehele ruimte voorziet van genoeg lichtopbrengst.

Tip: Plaats de basis lamp(en) dusdanig dat er zo min mogelijk donkere plekken en schaduwen overblijven.

 

Taakverlichting

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, is deze bron van licht bedoelt om te assisteren tijdens specifieke taken. Vaak worden hier allerlei activiteiten bedoeld die vóór de spiegel plaats vinden.

 

Accentverlichting

Ook regelmatig sfeerverlichting genoemd. Denk hierbij aan dimbare spots of led lichtbronnen met een warme kleur.

 

Badkamer spotjes

In veel badkamers zijn spotjes te vinden. Spotjes worden hoofdzakelijk gebruikt als accentverlichting of als taakverlichting in het plafond.

Let op: Het is niet toegestaan spotjes of plafonnières direct boven de douche te plaatsen. Ook is het niet handig spotjes direct boven het bad te plaatsen als de spotjes niet dimbaar zijn.

Spots kunnen ook worden toegepast als wandlamp of als lamp in de vloer. Met spotjes op soortgelijke plekken kun je op een unieke manier accenten creëren. In combinatie met een dimmer levert dit een erg mooi licht op dat eenvoudig af te stemmen is.

 

Badkamerverlichting boven de spiegel

Let bij het plaatsen van lampen rondom de spiegel op dat de lichtbron altijd van voren komt. Als je dit niet doet is zal er schaduw ontstaan en kun je jezelf minder goed in de spiegel bekijken.

Tip: Twijfels over de ideale locatie voor lampen rondom de spiegel? Door langs beide zijden van de spiegel lampen(300-500 lux) op ooghoogte te plaatsen voorkom je schaduwen.

 

Badkamerverlichting & veiligheid

Elektriciteit en vochtige ruimtes verdienen extra aandacht als het aankomt op veiligheid. Zo kun je niet zomaar iedere lamp overal toepassen en er vervolgens van uit gaan dat het wel goed zal gaan. Om ongelukken te voorkomen zijn er een aantal veiligheidsregels opgesteld door het A.R.E.I. Zo worden badkamers bijvoorbeeld opgedeeld in 4 zones. Per zone gelden andere eisen die aan de lichtbronnen worden gesteld. We lichten ze kort toe zodat je een idee hebt waar we het over hebben.

Tip: Zorg ervoor dat vóór je aan de slag gaat met lampen of elektriciteit in de badkamer, je goed op de hoogte bent van de meest recente veiligheidsnormen.

Zone 0: Onder water.

Zone 1: Regelmatig contact met stromend water.

Zone 2: Af en toe een paar spetters

Zone 3: Geen contact met vocht

Let op: Een lamp geschikt voor zone 3, mag niet in zone 1 geplaatst worden. Wel mag een lamp geschikt voor zone 1, in zone 3 geplaatst worden.

 

Energie besparen in de badkamer met verlichting

  • Vaak ben je druk met van alles en nog wat in de badkamer en vergeet je het licht uit te doen. Met behulp van bewegingssensoren kun je hier eenvoudig op besparen. De lampen zullen automatisch aan gaan wanneer er bewegingen gedetecteerd worden en vervolgens weer uitschakelen wanneer er geen bewegingen waargenomen worden.
  • Het is efficiënter om in plaats van één groot armatuur, te kiezen voor een aantal kleinere armaturen met een lager wattage. Dit scheelt in de kosten en je zult waarschijnlijk een betere lichtopbrengst hebben omdat het licht van verschillende invalshoeken komt.
  • Led lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom. De aanschafprijs ligt wat hoger maar de terugverdientijd is relatief kort. Daarnaast is de levensduur aanzienlijk langer.

 

Badkamerlamp kopen?

Op zoek naar hoogwaardige verlichtingsproducten en professioneel advies? Bestel bij VerlichtingNL en profiteer van de vele voordelen:

  • Vrijblijvend lichtadvies door ervaren specialisten
  • We zijn volledig merkonafhankelijk waardoor we altijd een objectief advies zullen geven Meer dan 100.000+ producten
  • Ruime voorraad producten die binnen 24 uur worden verzonden
  • Mogelijkheid om af te halen of producten eerst te testen

 

Heb je een vraag over een product of ben je op zoek naar advies over je huidige situatie? Neem contact op met één van onze adviseurs. We zijn telefonisch te bereiken via 053 203 00 11. Je kunt ook mailen naar info@verlichtingnl.nl. We helpen je graag verder.