Heb ik een Conventioneel armatuur of een Hoogfrequent armatuur?

 
Voor veel mensen is het niet duidelijk wat het verschil is tussen een Conventioneel armatuur of een Hoogfrequent armatuur.
Eigenlijk is het antwoord hierop vrij simpel.
 
Een Conventioneel Armatuur heeft een conventioneel voorschakelapparaat en is voorzien van een starter.
Een Hoogfrequent Armatuur heeft een elektronisch voorschakelapparaat en heeft geen starter nodig.
 
“Huh?”
 
Om het te verduidelijken: Een conventioneel voorschakelapparaat start in combinatie met een starter. Heeft uw armatuur geen starter nodig? Dan heeft u een hoogfrequent armatuur.
Een starter:Starter TL-D Verlichting
 
Benaming:
Een conventioneel voorschakelapparaat wordt ook wel IC voorschakelapparaat of CVSA genoemd. Er is ongeveer 85% kans dat u momenteel een conventioneel voorschakelapparaat bezit.
 
Een elektronisch voorschakelapparaat wordt ook wel EVSA genoemd. De E staat voor elektronisch. VSA staat voor voorschakelapparaat.
 
 
 
Wat is het verschil in praktijk?
Het hoogfrequente armatuur is een opvolger van het conventionele armatuur.
Zoals de naam het al doet zeggen, het armatuur is een stuk hoogfrequenter dan het conventionele armatuur.
 
De vibraties in een hoogfrequent armatuur gaan zo snel, dat deze door de mens niet is waar te nemen. Zelfs voor dieren, die deze vibraties een stuk beter opvangen, zijn de vibraties een stuk minder irritant ten opzichte van de vibraties van het conventionele armatuur. Vandaar dat in veestallen, paardenstallen, vogel volières vaak wordt gekozen voor een hoogfrequent armatuur.
 
Verder is het goed om te weten dat een hoogfrequent armatuur meteen aanspringt. Veel mensen denken dat het een eigenschap van TL Verlichting is dat het een bepaalde opstarttijd nodig heeft. Een hoogfrequent armatuur heeft hier geen problemen mee.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gemak van een bewegingsmelder. Door de snelle opstarttijd kunt u uw verlichting regelen door middel van beweging. Er is dan licht op het moment dat er ook daadwerkelijk licht nodig is.
 
Een andere eigenschap van een Hoogfrequent voorschakelapparaat is dat hij vrijwel geen verbruik heeft. Als vuistregel nemen we 0,5W voor een hoogfrequent voorschakelapparaat. Daardoor maakt het dat het EVSA een stuk energiezuiniger is dan het conventionele voorschakelapparaat. Deze heeft een verbruik van maar liefst 10W. Wetende dat dit nog bovenop het verbruik van uw lampen komt. Dit is erg belangrijk wanneer u een besparing wilt realiseren op uw verlichting.
Lees onze andere blog over de TL Bespaaradapter.
 
Voorbeeld:
2x58W Armatuur in combinatie met een conventionele voorschakelapparaat:
 
Lamp 1:                                  58W
Lamp 2:                                  58W
Voorschakelapparaat:               14W
Totaal verbruik:                      130W
 
2x58W Armatuur in combinatie met T5 Adapters en een hoogfrequent voorschakelapparaat:
 
Lamp 1:                                  35W
Lamp 2:                                  35W
Voorschakelapparaat:                1W
Totaal verbruik:                       71W